Završna konferencija
Završna konferencija
U sklopu završne konferencije projekta "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika", na kojoj je predstavljen cjelokupni program, u nedjelju, 28. srpnja priređeno je svečano otvaranje obnovljenog povijesnog kompleksa Lazareti, a ovom značajnom događaju nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.


Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je drago što prisustvuje kraju realizacije još jednog važnog projekta za razvoj Dubrovnika.

-"Divno je da se već desetljećima ovdje isprepliću dvije iznimne vrijednosti. Jedna je očuvanje kulturne baštine, a druga je naslijeđe suvremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i društvenog djelovanja. To je upravo onaj spoj kojem svjedočimo u Lazaretima" – rekao je Plenković.

Dodao je kako mu je drago što se realizacija Lazareta odvila brzo, uz potporu svih koji su sudjelovali.
-"Posebno zahvaljujem gospođi Mihaeli Skurić, ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika bez čijeg stručnog angažmana teško da bismo realizirali projekt. Mi smo iz Vlade svjesni koliko su ovi projekti iz baštine važni. I kroz ovaj smo projekt koji je vrijedan 33 milijuna kuna napravili kvalitetan iskorak. Korištenjem europskih fondova ljudima ćemo dodatno približiti što nam ovo članstvo znači. Ovakav pristup Gradske uprave u snažnom partnerstvu s Vladom daje velike rezultate. Mislim da će najzadovoljniji s ovim projektom biti korisnici nevladinih udruga"– rekao je premijer.

Gradonačelnik Mato Franković na otvorenju Lazareta spomenuo je kako je upravo 2019. godina kulture, kada se obilježavaju brojne obljetnice i konačno se može reći – Lazareti su gotovi.

-"Otvaranje Lazareta naizgled je mali korak za naš grad, ali je iznimno bitan i pun simbolike. Znamo kako i na koji način treba skrbiti o našoj povijesnoj baštini, na raspolaganju su nam EU sredstva i upravo smo pokazali da ih znamo koristiti, da znamo gospodariti EU novcem i ulagati ga u ono što je važno, a to je briga o našoj baštini" – zaključio je gradonačelnik.

Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika naglasila je da je ovo prvi projekt nositelja Grada Dubrovnika u kojem su sredstva EU fondova uložena u obnovu kulturne baštine -" Ali ne samo obnovu , već i davanje nove funkcije, namjene, odnosno života našoj baštini, a na dobrobit lokalne zajednice. Dobivenim sredstvima obnovile su se osma, deveta i deseta lađa kompleksa Lazareti te dvorišta između njih. Dodatno se opremilo svih deset lađa novog kulturnog centra. Partneri su kroz projekt stvorili uvjete za unaprjeđenje svojih djelatnosti, uspostavu novih programa i sadržaja za nabavu vrijedne opreme kao i za jačanje kapaciteta i promociju. Ukupna vrijednost projekta je 33,7 milijuna kuna, a prema ugovoru EU sufinancira oko 26 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurao je Grad Dubrovnik iz svoga proračuna. Najveći iznos projekta odnosio se na obnovu i rekonstrukciju triju neobnovljenih lađa. Zavod je uspješno realizirao ovaj u mnogočemu kompleksan zahvat. Iza nas su kvalitetno izvedeni radovi koji su završeni u ugovorenom roku i unutar ugovorenog iznosa" – rekla je Skurić.